Anasayfa / Makaleler / Menopozda Saç Dökülmesi

Menopozda Saç Dökülmesi

Bu yazımızda her kadının doğal olarak yaşadığı veya yaşayacağı menopoz döneminden ve bu dönemde karşılaşılan saç dökülmesi probleminden bahsedeceğiz. Yazımıza bu dönemin ne anlama geldiğinden bahsederek başlayacağız.
Menopoz halk arasında kadınların yaşlılık dönemi olarak değerlendirilmektedir. Ancak bu bakış doğru kabul edilmez.
Onun yerine olgunluk dönemi olarak kabul edilir. Menopoz, kadınların her ay fizyolojik olarak yaşadıkları adet döngüsünün sona ermesidir. Adet döngüsünün sona ermesi demek vücutta bulunan yumurtaların tükenmesi demektir.
Yani bu döneminin başlaması ile artık rahimde yumurta olgunlaşması son bulmuştur. Olgun yumurta oluşmamasının sonucu kadınlık hormonları denilen estrojen (östrojen) ve progesteron hormonlarının üretiminin olmamasıdır.

Kadınlarda 10 düzeylerinde olan bu hormonların yanı sıra 2 düzeylerinde erkeklik hormonu olan testosteron da vardır, menopozun başlamasıyla 2/10 olan bu oran tamamen değişir 1/1 gibi olur, testosteronun miktarı değişmez ama oranı artmış olur. İşte bu erkeklik hormonunun oransal olarak artışı erkek tipi saç dökülmesinin asıl sorumlusudur.

Saç Dökülmesi Videosu

Böbrek üstü bezi, yağ dokusu gibi diğer bölgelerde salgılanan erkeklik hormonu testosteron saç kökünde DHT (di hidro testosteron) ye dönüşür ve kökün dibindeki hücreleri öldürerek saçın dökülmesine neden olur.
Tedavinin temeli bu dönüşümü engellemekte yatar. Bu dönüşüm engellenmedikçe dökülmenin önüne geçilemez. Erkeklerdeki dökülmelerin sebebi % 98 oranında bu durumdur, kadınlarda bu oran % 50 civarıdır. Diğer % 50 lik dökülmenin sebebi ve tedavisi daha farklıdır. Ayrı sayfada ele alınmıştır.

menopozda saç dökülmesi

Ne Zaman Olur?
Menopoz yaşı Türk toplumunda ortalama 42- 50 arasında değişmektedir. Kadınlar için ailesindeki kadınların menopoza girme yaşı da ipuçları verebilmektedir.

Belirtiler Nelerdir?
Bu dönem hormonal olarak değişimlerin yaşandığı bir dönem olması sebebi ile çeşitli belirti ve şikayetler gözlenebilir. Ancak her belirti her kadında ve aynı şiddette olmaz. Kimi kadınlar şikayetlerini ciddi boyutlarda yaşarken kimi kadınlarda şikayetler önemsenmeyecek düzeydedir.

Kısaca belirtiler
Geceleri sıcak basması, aşırı terleme, çarpıntı, uykusuzluk, sinirlilik, unutkanlık, depresyon, konsantrasyon güçlüğü, eklem ağrıları, vajinal kuruluk gibi şikayetlerde bu dönemde görülebilir. Ayrıca bu dönemde kadınlık hormonunun salgılanmaması saçın kalitesinin düşmesine ve dökülmesine neden olabilmektedir.

Menopoz Süresinde Saç Dökülmesi

Kadınlık hormonu olarak adlandırılan östrojen hormonunun saç kalitesini arttırma, parlaklık sağlama ve dökülmeyi engelleme gibi fonksiyonları bulunmaktadır. Menopoz dönemi ise kadınlık hormonunun azalarak bittiği bir dönemdir. Östrojenin azalması saç dökülmesi ve kalitesinin azalmasına neden olmaktadır.

Elbette tek neden östrojen değildir ama temel neden olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Yaşın ilerlemesi ile vücudun, hücrelerin de kendini yenileme hızı düşmektedir.

Bu durum saçın yenilenmesi ile de ilişkilidir. Bu dönemde beslenme alışkanlıkları değişebilir, miktarı azalabilir buna bağlı olarak da L-sistin ve methionin miktarı azalır keratin sentezi yavaşlar. Bu süreçte kalp damar rahatsızlıklarının görülme oranında da artış gözlenmektedir.

Bu süreçte damarların daralması, damardan geçen kan miktarının azalması saçın yeteri miktarda beslenmesini engelleyerek dökülmeye sebep olabilir. Hücrelerin ve dokuların kendilerini yenileme hızının yavaşladığından bahsetmiştik.
Tıpkı hücreler gibi saçında kendini yenileme süreci ve ömrü bulunmaktadır. Menopoz da bu süre kısalmaktadır.

Menopozda Saç Dökülmesi Tedavisi

Kadınların normal yaşam fizyolojisinde bir dönem olan menopoza giren kadında çok önemli fizyolojik değişiklikler olur bunların da en önemlisi yumurtalıkların görevini kaybetmesi sonucu kadınlık hormonu olan östrojenin azalması ya da tamamen bitmesidir.
Bu hormon dengesindeki bozulma bir çok rahatsızlık yapabilir bunlardan biri de saç dökülmesi ve saçta kalite kaybetmesidir.
Saçtaki bu olumsuzlukların en önemli sebebi östrojenin azalmasıdır ancak buna ek olarak yaşam biçiminin değişmesine bağlı diğer saç besleyiciler olan biotin (B7 vitamini ), pantotenat ( B5 vitamini), metionin, keratin,L-sistin gibi maddelerin azalması da saç sorununda etkilidir. Özellikle metionin saç beyazlamasını geciktirdiği yönünde bilimsel çalışmalar vardır.

Menopozda görülen saç dökülmesinde diğer besleyicilere ek olarak östrojen hormonu verilebilir ancak özellikle meme kanserini arttırması sebebiyle tercih edilmez. Onun yerine soyadan elde edilen isoflavon östrojen gibi etki eder ama östrojene bağlı yan etkilere sebep olmaz.

İsoflavon sıcak basması,terleme,kemik erimesi ve benzeri menopoz sıkıntılarının tedavisinde rutin kullanılan bir bitkisel östrojendir.
Bu amaçla isoflavon alan kadınlarda saç dökülmesinin durduğu ve kalite artışı olduğu gözlendiği için menopoz dönemi saç sorunu ürünlerinin içeriğine fitoöstrojen olan soya isoflavonu da eklenmektedir.

Menopoz normal fizyolojik bir dönem de olsa bu dönemde olan sorunlar çözülebilir.

Menopecia Tablet

Menopozla birlikte östrojen, çinko, magnezyum ve demir eksikliği görülmektedir. Bunların eksikliği ise saçta dökülme ve kalite kaybına neden olmaktadır. Menopcia tablet içeriği sayesinde bu süreçte yaşanan dökülme sorunlarını tedavi etmektedir.

Özellikle içeriğinde soyadan elde edilen isoflovan sayesinde menopoz kaynaklı saç dökülmelerine çözüm sunmaktadır. Ayrıca içeriğindeki keratin saçın sağlığını ve kalitesini yükseltmektedir.
Keratine ek olarak bulunan metionin maddesi saç kalitesini arttırmasının yanı sıra saç beyazlamalarının da önüne geçmektedir.

Yan Etkileri
Ürünün kanıtlanmış hiçbir yan etkisi bulunmamaktadır. Ancak ürünün doğurganlığını yitirmiş kadınlara yönelik olarak tasarlanması sebebi ile henüz doğurganlığını kaybetmemiş kadınlara tavsiye edilmemektedir.

Kullanım Şekli
Tok karnına günde 2 kez alınması gerekmektedir. Maksimum verim alınması için 6 ay süresince düzenli kullanılmalıdır.

Menopecia Tablet Diğer Etkileri
Bu dönemde özellikle bu dönemin ilk yıllarında saçla ilgili sorunlardan daha çok rahatsız edebilen terleme, sıcak basması,sinirlilik, cinsel istekte azalma, çarpıntı gibi şikayetler de görülür. Bu şikayetlerin neredeyse tek nedeni östrojen hormonunun azalmasıdır. Geçmiş yıllarda bu sorunların tedavisi için dışardan östrojen alınırdı ancak meme kanseri riskini artırıdığı için artık kullanılmamaktadır. Bunun yerine östrojen gibi etki eden (estrogen modulator) ve tüm bu şikayetleri çözen soya isoflavonu kullanılmaktadır. İsoflavon vücutta östrojenin tutunduğu yere tutunarak eksikliğini bir şekilde önlemiş olur. Bunu yüksek tansiyonu olan kişinin salataya tuz atmak yerine limonu fazla koymasına benzetebilirsiniz.

İsoflavonun belirlenmiş hiçbir yan etkisi yoktur. Tam tersi östrojeni taklit ederek meme kanserini azalttığı yönünde bilimsel çalışmalar vardır.